Au pair holland’ Blog

Wat is een au pair en hoe vind je een au pair?

Door Au Pair Holland
17 april 2024

Wat is een au pair en hoe vind je een au pair?

Wat is een au pair en hoe vind je een au pair?

Voor velen worden de termen "au pair" en "oppas/nanny" vaak door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan leiden. Het is echter belangrijk om het verschil tussen deze twee rollen te begrijpen.

Betekenis van een (oppas) nanny:

Een nanny (ook bekend als een "manny" voor mannen) is iemand professional die voor de kinderen zorgt. De meesten hebben specifieke kwalificaties op het gebied van kinderopvang en hebben al enkele jaren ervaring in de zorg. Een oppas is vaak een jong persoon zonder relevante werkervaring, die in zijn/haar vrije tijd graag op jouw kinderen past wanneer de ouders graag een avondje uit willen.

Betekenis van een au pair:

Een au pair is een jong persoon die uit het buitenland komt om bij een Nederlands gezin te wonen, met als doel een culturele ervaring op te doen en tegelijkertijd te helpen met de verzorging van de kinderen. Au pairs hebben geen professionele training in kinderopvang en beperkte ervaring. Au pairs zijn gemotiveerd om hun vaardigheden in de Engelse taal te verbeteren en om in een Nederlands gezin te wonen. De term 'au pair' komt uit het Frans en betekent letterlijk 'op gelijke voet'. Hoewel het nu veelal als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt, gaat de oorspronkelijke betekenis ervan naar de kern van waarom het kiezen van een au pair zo cruciaal is. Ze maken namelijk écht deel uit van het gezin en worden dus ook beschouwd als volwaardig gezinslid.

Waar komen au pairs vandaan?

Au pairs komen van over de hele wereld! We hebben au pairs uit Europa, maar ook uit niet-Europese landen. Populaire landen waar onze au pairs vandaan komen zijn Italië, Frankrijk, Australië en Zuid-Afrika. Veel au pairs nemen een tussenjaar om te werken als au pair en daarna te gaan reizen binnen Europa of Nederland verder te ontdekken.

Wat ontvangt een au pair?

Een au pair krijgt kost en inwoning vanuit het gastgezin, waarbij de au pair een eigen slaapkamer heeft en wordt voorzien van 3 maaltijden per dag, 7 dagen per week. In ruil hiervoor biedt de au pair tot 30 uur persoonlijke kinderzorg per week.

Wat doet een au pair?

De hoofdverantwoordelijkheid van een au pair is het verzorgen van de kinderen. Hun dagelijkse taken omvatten doorgaans het wakker maken van kinderen in de ochtend en hen helpen zich klaar te maken voor school. Au pairs kunnen kindermaaltijden bereiden, kinderen wegbrengen en ophalen, licht huishoudelijk werk doen zoals het opruimen van de kinderkamer of keuken. Daarnaast organiseren de au pairs leuke activiteiten, maken ze uitstapjes met de kinderen en begeleiden ze hen met schooltaken. In de avond kan de au pair helpen met voorlezen, badderen of de kinderen naar bed brengen. De au pair heeft minimaal 2 dagen per week vrij.

Een au pair maakt deel uit van het gezin

Een au pair maakt deel uit van het gezin en zal voor een langere periode bij jullie in huis wonen en écht een gezinslid zijn. Het is belangrijk om een au pair te vinden waarbij je een goed gevoel hebt en die ook echt past binnen jouw gezin.

Hoe vind je een au pair?

Er zijn verschillende plaatsen waar je zelf een au pair zou kunnen vinden, zoals via Facebook (groepen) of vacaturewebsites. Het vinden van een perfecte match is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Wanneer je via een erkende organisatie een au pair zoekt, zoals via Au Pair Holland, weet je dat alle au pairs zijn gescreend en voldoen aan de eisen gesteld door onder andere de IND en IAPA ter bewaking van de culturele uitwisseling. Deze au pairs komen met de juiste motieven naar Nederland en zijn enthousiast om meer te leren over de cultuur en taal. Wanneer er conflicten of onenigheden zijn, zijn wij er om te bemiddelen tussen jou en de au pair. Wij zijn er zowel voor het gastgezin als de au pair tijdens het gehele au pair programma. Ons advies is daarom om altijd via een erkend au pair bureau een au pair te regelen om onvoorziene omstandigheden goed te kunnen regelen.

Hoe kies je een au pair organisatie?

Kies voor een au pair organisatie waarbij jij je goed voelt. Bij deze culturele uitwisseling draait namelijk alles rondom connecties en wederzijds begrip. Het is essentieel om een partner te hebben die niet alleen hoogwaardige diensten aanbiedt, maar ook een warme en ondersteunende omgeving creëert waarin zowel gastgezinnen als au pairs gedijen. Ons team doet er alles aan om onze au pair programma's succesvol te laten slagen.

Waar kunnen au pairs worden geplaatst?

Bij ons kunnen au pairs door heel Nederland worden geplaatst! Van Zeeland tot Groningen en van Amsterdam tot aan Maastricht. Als je in Nederland woont en overweegt om een au pair in huis te nemen, is het essentieel dat je het au pair programma begrijpt, dat draait om culturele uitwisseling. Au pairs worden namelijk écht een onderdeel van jouw gezin en komen naar Nederland om meer te leren over een andere cultuur en taal. Het is belangrijk te benadrukken dat een au pair nooit mag worden ingezet als een schoonmaker. Daarom screenen wij onze gastgezinnen grondig, net zoals onze buitenlandse partners dat doen bij onze au pairs. Wil je meer weten?

Start jouw zoektocht vandaag!

Deel deze pagina met je vrienden

Meer blogs lezen?