Au pair holland’ Blog

Is een au pair goedkoper dan kinderopvang?

Door Au Pair Holland
28 maart 2024

Is een au pair goedkoper dan kinderopvang?

Au pair versus kinderopvang: wat is goedkoper?

Het onderwerp kinderopvangkosten veroorzaakt vaak discussies. Iedereen heeft zijn eigen mening over dit belangrijke onderwerp, of je nu al kinderen hebt of van plan bent om een gezin te starten. De een wil juist dat de kinderen naar de opvang gaan en de andere vindt het fijner dat de kinderen vanuit huis worden verzorgd. Niets is goed of fout maar de hamvraag: wat is goedkoper? Proberen we hier te beantwoorden.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat goed werkt voor het ene gezin mogelijk niet de ideale oplossing is voor jouw gezin. Het kiezen van een kinderopvangoptie hangt af van individuele omstandigheden en persoonlijke behoeften. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle beschikbare opties.

Aan welke eisen voldoen jullie?

Om de kosten van kinderopvang ten opzichte van een au pair te begrijpen, is het handig om eerst jouw specifieke eisen te beoordelen. Overweeg factoren zoals jouw gewenste uur-/dag-/weekplanning voor kinderopvang, de behoefte aan thuiszorg, flexibiliteitsvereisten (bijvoorbeeld ploegendienst/onregelmatige werkuren), reguliere oppasbehoeften, budgetbeperkingen en eventuele speciale behoeften van jouw kind of kinderen. Een duidelijk begrip van je eigen voorkeuren zal helpen bij het nemen van de beslissing en de bijbehorende kosten.

Sommige ouders kunnen geen gebruik maken van reguliere kinderopvang door onregelmatige werkuren of doordat de opvangcentra's in de buurt vol zijn of lange wachttijden hebben. Je betaalt per kind al gauw 100 euro per dag, wat flink oploopt als je meerdere kinderen hebt. Hiervoor kan een au pair daarom dé ideale oplossing zijn. Wanneer je een au pair in huis neemt, dien je ook rekening te houden met bijkomende kosten van het programma en de maandelijkse kosten rondom het zakgeld en verzekeringen maar daarnaast ook de extra boodschappen en gas, water en licht kosten. Bekijk onze kostenpagina voor een uitgebreid overzicht.

Au pairs bieden ten opzichte van reguliere kinderopvang vaak veel meer flexibiliteit. Doordat de kinderen gewoon thuis worden verzorgd, biedt het een veilige omgeving met persoonlijke zorg op ieder individu. Als je iets later thuiskomt, maakt dat voor de au pair niet veel uit, deze woont namelijk bij jullie in huis. Hierdoor hoef je niet overhaast naar huis te racen of een kappers- of tandartsafspraak te verplaatsen, dit wordt zonder moeite opgevangen door jouw au pair.

Is een au pair alleen voor 'rijke' gezinnen?

Het inschakelen van een au pair staat vaak een beetje bekend rondom rijke gezinnen, niets is echter minder waar! Gekeken naar de maandelijkse kosten is het juist een goedkope oplossing voor kinderopvang wanneer jij een extra kamer beschikbaar hebt voor de au pair. Er zijn naast de kosten verschillende factoren die overwogen moeten worden bij het in huis nemen van een au pair, hier vertellen we jou graag meer over. Lees meer over deze culturele uitwisseling, de voordelen of het takenpakket van en au pair.

Wij vertellen heel graag meer over ons au pair programma, neem contact met ons op om jouw vragen beantwoord te krijgen. Samen vinden we de beste kinderzorg die bij jouw gezin past.

Geniet van voordelige kinderopvang!

Deel deze pagina met je vrienden

Meer blogs lezen?